De rietdekker

Hoewel rieten daken vroeger juist een goedkope oplossing was om een huis te bedekken, is het tegenwoordig een vooral exclusieve dakbedekking dat nog best regelmatig wordt toegepast bij landhuizen en boerderijen om vooral de landelijke sfeer te benadrukken. Het dekken van een dak met riet is niet gemakkelijk om te doen en vergt dan ook een gedegen vakopleiding en ook de nodige ervaring. Mede doordat het aantal rieten daken de afgelopen honderd jaar enorm is afgenomen, is ook het vak van rietdekker niet zoveel meer in de huidige maatschappij te vinden. Toch zijn er nog mensen die dit vak beoefenen zoals het Rietdekkersbedrijf en Riethandel Gebr. Roosma B.V

Het ambacht   

Rietdekken mag met recht een ambacht genoemd worden, mede omdat het de nodige specialisme en expertise vereist. Vroeger werd het vak doorgegeven van vader op zoon. Dit is tegenwoordig niet meer het geval en zul je, als je dit ambacht wilt beoefenen een speciale opleiding moeten volgen. Een rietdekker moet niet alleen daken kunnen opbouwen met riet, maar een groot deel van zijn werk zal bestaan uit het onderhoud van reeds bestaande rieten daken. Rieten daken dienen namelijk zeer regelmatig onderhouden te worden om de levensduur te behouden. Een goed gelegd rieten dak moet toch minimaal 25 jaar meegaan, mits het goed onderhouden is. Omdat een rieten dak brandbaarder is dan andere dakbedekkingen is een andere belangrijke tak van de rietdekker het coaten van rieten daken. Zo kan een rieten dak behandeld worden met een brandwerende coating, zodat het minder brandgevoelig wordt. Ook een anti-mos coating wordt veel gebruikt bij rieten daken.   

Opleiding   

De opleidingen voor dit vak zijn dun bezaaid en er zijn maar enkele locaties in Nederland waar je dit vak kunt leren. Omdat het een praktisch beroep is, waarbij veel met de handen gewerkt wordt, bestaat de opleiding uit een gedeelte theorie, maar het meeste gedeelte uit praktijk. De praktijk is namelijk de enigste manier om dit specialistische vak te leren. Er zijn twee soorten opleidingen, waarbij je begint met een 'BBL 2 opleiding'. Dit is een opleiding voor geheel onervaren leerlingen die dit nog nooit hebben gedaan en de opleiding duurt twee jaar. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, dien je door te stromen naar de opleiding 'vakdiploma rietdekker'. Dit is een specialistische opleiding en mag je alleen volgen als je vier jaar ervaring hebt met dakwerken of in het bezit bent van de BBL 2 diploma. Deze opleiding wordt georganiseerd door echte rietdekspecialisten, namelijk de vakfederatie rietdekkers. Als je ook van deze opleiding een diploma hebt behaald, heb je het recht op het lidmaatschap van deze vakvereniging en kun je officieel als (zelfstandig) rietdekker starten.

Delen