Zinkwerk in dakwerk

Het gebruik van zink

Zo ongeveer 3500 jaar lang maakt de mens al gebruik van zink, tenminste, in Palestina. In Europa en Nederland ging men zink pas vanaf de negentiende eeuw (Rijksdienst voor de monumentenzorg) gebruiken. Zink is een veel toegepast materiaal bij dakwerken. Zinken goten, regenpijpen en tegenwoordig hele daken kunt u tegenkomen als u een wandeling zou maken door een grote stad of langs authentieke dorpen. Zinkwerk is vandaag de dag een met liefde gebruikt materiaal, ook vanwege het feit dat het een duurzamer materiaal is dan bijvoorbeeld pvc. De vakman zal het fijn vinden om zinkwerk toe te passen in zijn werk, omdat het een heerlijk materiaal is om te bewerken en te verwerken. Zinkwerk kan prima worden ingezet bij woningen maar ook bij bedrijfs- en kantoorpanden met allure. Een heel apart systeem van zinkwerk is losange. Losange betekent letterlijk schuine ruit. U kunt zich daarom wel voorstellen dat het losange systeem bestaat uit kleine zinken ruitvormige platen die aan het dakbeschot worden gehecht door het gebruik van klangen. Een voordeel is dat de plaatjes klein en licht zijn en dus gemakkelijk op het dak te krijgen zijn. Ze kunnen van tevoren worden gemaakt.  


Uitstraling

De uitstraling die met zinkwerk kan worden bereikt is enorm! Monumentale panden komen weer tot leven, beschermde dorpen krijgen hun gezicht weer terug. Het is een grijswit materiaal, metaal, met een beetje een blauwachtige teint. Zodra zink in de buitenlucht wordt toegepast, vormt zich een patina, een oxide laag, die, grappig genoeg, zelf herstellend blijkt te zijn. U begrijpt dat door deze laag het zink zelf goed wordt beschermd. U kunt daarom zinkwerk aantreffen in dakgoten, kilgoten, hemelwaterafvoeren, in dakbedekking en gevelbekleding. Misschien bent u bekend met het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dit prachtige circus- en later theatergebouw heeft een bol, schuin aflopend roevendak van zink. Dat is nog eens een zinkwerk! Door middel van een felsconstructie aan elkaar vastgemaakte zinken banen, die het gebouw een markant en specifiek karakter geven.  


Eigenschappen

Het leuke van zink is dat het bijna voor honderd procent recyclebaar is, het is niet giftig en het heeft een lange levensduur. Het smeltpunt van zink ligt vrij laag: bij 420 graden Celsius, het kookpunt bij 907 graden. Zink is een natuurlijk materiaal, het wordt als erts gevonden. Dit zinkerts wordt verwerkt tot zink door middel van verhitting en bij gasvorming op te slaan in koudere elementen, waar zich dan een laag zink zal ontwikkelen. Zinken daken moeten op een ventilerende constructie worden aangebracht.

Delen